Yaşam

Orta Çağ’da kadınlara dayatılan azarlama dizginlerinin ayrıntılarını öğrendiğinizde bu mümkün değil diyeceksiniz!

Azarlama, cadı veya dedikodu dizginleri veya utanç maskesi‘Dostum’ olarak anılan bu alet, özellikle sert bir demirden yapılmıştı ve kadınların yaşayabileceği maksimum acıyı yaşatmak için kocaları tarafından tercih ediliyordu.

Peki, azarlayan dizginlerin farklı detayları nelerdi? Hangi hata bir kadının bunu giymesine neden olur?

Genel prestiji nedeniyle azarlayıcı dizgin olarak adlandırılan bu demir maske, ilk olarak 16. yüzyılda İngiltere ve İskoçya’da cadıları cezalandırmak için kullanıldı.

Ancak büyücülükle suçlanan tüm kadınlara karşı kullanılmaya başlanan azarlama dizginleri, o kişiyi toplumun önünde bir nevi aşağılamakBaşı çevreleyen bu demir maske aynı zamanda ağızlık görevi de görüyordu.

Yaklaşık 5 cm x 2,5 cm boyutunda bir dizgin ucu veya bordür plakası ağza kaydırılır ve genellikle Ağızdaki sivri uç kadının diline baskı yapacaktır. 

Bu maske kadınların tek bir kelime söylemesine bile izin vermiyordu, adeta ağızlarını, dillerini bağlıyordu.

Azar bağlamaları o kadar acı vericiydi ki, bunları takmak zorunda kalan kadınlar hem fizyolojik hem de travmatik acı çekiyordu. Bunu kafasına koyan kadın hiç konuşamadığı için aşırı tükürük salgılıyor. Maskenin ağırlığı onları sersemletirdi.

Kadınların bu demir maskeyi takması onların gerektiği gibi aşağılanmalarına neden olmuyormuş gibi, bu maskelerden bazılarının tepesine bir çan yerleştirildi. Bu nedenle azarlayıcı dizginli kadın yürürken bir ses çıkar ve kocası: Hem bu sesiyle hem de taktığı tasmayla eşinin kalabalıkta fark edilmesini hedefliyordu.

Kadını bu halde gören kişiler bazen bu kadına sesleniyor Ona hakaret eder ve bazen üzerine tükürürdü.Hatta kadının konuşmaya çalışmasını engellemek için bazı maskelerin ağız kısımlarına çivi bile çakılıyordu.

“Peki bu kadınların suçu ne?” dediğinizi duyar gibiyiz.

Eğer bir kadın kocası tarafından asi, kaba, dırdırcı veya sarhoş olarak görülüyorsa, dizginleri azarlayarak cezalandırılıyordu. Bunun dışında kadınlar dedikodu yapmak, yalan söylemek ve hatta konuşmalara kulak misafiri olmakBu onların demir maskeye mahkum olmaları anlamına gelir.

Aslında bir işkence aracı olarak kullanılan bu demir maske, Hiçbir zaman yasalarca onaylanmadı ve yasa dışıydı.Ancak Orta Çağ Avrupa’sında bir şekilde üretilmiş ve kadınları rencide etmek için kullanılmaya devam edilmiştir.

Kaynaklar: DergiPark, Wikipedia, Antik Kökenler

İlginizi çekebilecek diğer Orta Çağ içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu