Yaşam

Yayınlandığında Yasaklanan 13 Popüler Şarkı

Biraz müzik var, içindeki mana belli bölümleri rahatsız edebiliyor. Ülkemizde farkında olmasak da TRT onayından İçinden çıkamadığın bir sürü müzik var. Bu yasak günümüzde internet ile pek görünür olmasa da özellikle geçmiş yıllarda bir müziğe yayın yasağı getirildiğinde ona erişim büyük ölçüde ortadan kalktı.

Geçmiş yıllarda çoğunlukla yasaklanan pek çok müzik var. Bu yasaklar, intiharı teşvik eden siyasi sebeplerden kaynaklanıyordu. Bugün birçok efsanevi şarkı bu listeye dahilMuhtemelen gördüğünüzde bizim kadar şaşıracaksınız.

Barış Manço’nun bizlere hayvan sevgisini aşıladığı Arkadaşım Eşek şarkısı “Erkek dostu eşek olmaz” gerekçesiyle yasaklandı.

Manço’nun eşek yerine “kuzu” demesi de önerildi.

Sezen Aksu’nun 1988 tarihli albümünde yer alan “Blonde” şarkısı da yasaklananlar arasında yer alıyor. Sebebi ise şarkının bestesinin Ermeni bir sanatçı tarafından yapılmış olmasıdır. Bu isim Ara Dinkjan’dır.

Musa Eroğlu’nun sevilen türkülerinden biri olan “Yolun Sonu Görünüyor!” bir dönem yasaklanan müziklerden biri. Yasaklanmasının nedeni intiharı çağrıştırmak ve teşvik etmektir.

Uzun yolculukların vazgeçilmez şarkılarından Bulutluk Hasret’in “Güney’e Gidiyorum” müziği, “Güneş soldan doğuyordu” cümlesindeki sol ima nedeniyle yasaklanan şarkılardan biri oldu.

Hayat Bir Tatilse’nin müziğini bilmeyen yoktur. Müzikte “insanlar el ele tutuşursa birleşin” gibi sözlerin yasaklanması, müzikte “komünist propaganda yapıldığı” iddialarına yol açtı.

Anlamlı müzik denilince, sayılı sanatçılar arasında yer alan Leman Sam’in “Anladım” müziği de yasaklandı.

Şarkıdaki “Dün gece tanımadığım bir adama sokuldum ve merhaba dedim” ifadesi tanımadığı bir adama selam vermez,Müziğin Türk kadınının ahlakını bozduğu gerekçesiyle TRT tarafından yasaklandı.

Melike Demirağ’ın hüznüyle ruhumuza işleyen “Arkadaş” müziği de “komünizm propagandası” yaptığı gerekçesiyle yayından kaldırılan müziklerden biri.

Sezen Aksu, Özdemir Erdoğan gibi isimlerden dinlediğimiz “İkinci Bahar” müziği de bu listedeki diğer müziklerle aynı kaderi paylaşıyor. Diyelim ki müzik “ahlaksız sözler içerdiği” gerekçesiyle yasaklandı.

Seyirciye adeta kendi hayatını anlatan Bergen’in şarkısı “Woman of Pain”, “insanların ruh halini kötü etkilediği” gerekçesiyle yasaklandı.

Biraz geriye gidelim. Hamiyet Yüceses’in “Ada Sahillerinde Bekliyorum” şarkısını dinlemek farklı ve keyifli. Ama bu müziğin de bir dönem yasak olduğunu söylemeliyiz.

Şarkının yasaklanma nedeni ise Adnan Menderes ve DP’lilerin yargılandığı döneme kadar uzanıyor. Bu isimler idam edildi Yassıada’da yargılanmıştı. Şarkı bu adayı akla getirdiği için yasaklandı.

Murat Kekilli’nin 90’lı yıllara damgasını vuran “Tonight I Die” şarkısı “Türk gençliğini intihara teşvik ettiği” gerekçesiyle yasaklandı.

Şarkısı en çok yasaklanan sanatçılar arasında yer alan Cem Karaca’nın “Tamirci Çırak” müziği de uzun süre yasaklandı.

Telaffuz içeriğini şarkıya bıraktı ve klas olduğun içinyasaktı.

Orhan Gencebay’ın en ünlü müziklerinden biri olan “Bu Dünyayı Batsın”, “mevcut düzene isyan ettiği ve halkın moralini bozduğu” gerekçesiyle yasaklandı.

cermik-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu