Sağlık

Her 7 çiftten biri tüp bebek tedavisi için başvuruyor!

Dünyada ve ülkemizde obezite, stresli yaşam koşulları, sigara kullanımı gibi etkenler nedeniyle kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin sayısı giderek artıyor. Öyle ki ülkemizde her 7 çiftten biri gebelik kendiliğinden oluşmadığı için tüp bebek tedavisine başvuruyor. Tüp bebek sistemindeki baş döndürücü hızlı gelişmeler sayesinde bazı çiftler ilk transfer sürecinden sonra bebeklerini kucağına alabilmektedir. Ancak bazı durumlarda tedavi başarısız olabilir. Gebelik elde edilemediğinde çiftler hayal kırıklığına uğrayabilir ve tedaviyi bırakabilirler. Acıbadem International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Çağlar Yazıcıoğlu,   Tüp bebek tedavisinin günümüzde kısırlıkta en etkili tedavi tekniği olduğuna dikkati çekerek, “Aslında tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına neden olan faktörler belirlenir ve doğru yöntemler uygulanırsa çocuk sahibi olma şansı oldukça artar. Sorunun yumurtadan mı, spermden mi, rahimden mi yoksa tüplerden mi kaynaklandığının tespit edilmesi ve yeni bir tedavi öncesi hazırlık yapılarak tedaviye başlanması çok önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Çağlar Yazıcıoğlutüp bebek tedavisinin başarısını artıran faktörleri anlattı ve değerli tekliflerde bulundu.  

 

Tedavi için geç kalmayın

Tüp bebek tedavisinin başarısını belirleyen en önemli faktör kadının yaşıdır. Çünkü kadın üreme yeteneği 20-40 yaşlarının ortalarında en üst düzeydeyken, 40 yaşından sonra hızla azalır. Bu nedenle tüp bebek işleminin geciktirilmemesi tedavinin başarısında kilit rol oynar.

 

Yumurta rezervine dikkat

Yumurta sayısı kadının yaşından sonra tedavinin başarısını belirleyen en değerli ikinci faktördür. Yumurtalık rezervi iyi olan kadınlarda normalde her yumurtalıkta 7-8 yumurta olması beklenir. Yumurta sayısı azaldığında anti-müllerian hormon seviyesi düşer. Dr. Çağlar Yazıcıoğlu , “Yumurtalık rezervi düşük olduğunda anne adaylarının genç yaşta dahi tüp bebek tedavisine başvurması gerekiyor. Embriyo ya da yumurta dondurma işlemi bebek planını ertelemek zorunda kalan anne adayları için de faydalıdır.

 

Kaliteli yumurta ve sperm seçimi

Kaliteli yumurta geliştirmek, kaliteli sperm seçmek, kaliteli embriyo oluşturmak ve yeterli transfer, yüksek gebelik oranını sağlayan en değerli faktörlerdir. Çünkü kaliteli embriyolar sayesinde gebelik şansı yüksek oranda artmaktadır.

 

Rahim sineması (HSG) önemlidir

Tüplerdeki sıvı (hidrosalpenks) veya polip, perde gibi rahim içi sorunlar, embriyo iyi kalitede olsa bile hamileliği önleyebilir veya düşüklere neden olabilir. İyi çekilmiş uterin tüp sineması bu sorunları belirlemede büyük değer taşır.

 

Üreme organı hastalıklarına dikkat!

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden önce tüplerde sıvı varsa laparoskopi ile tüpler kapatılarak sıvının rahme geçmesi engellenir. Rahimdeki polip, perde ve yapışıklıklar gibi problemlerde rahim içi dokuya zarar vermemeye dikkat edilerek histereskopi (vajinadan girilerek kamera ile endoskopik kesisiz bir ameliyat) gerekebilir.

 

genetik analiz

Tekrarlanan tüp bebek denemelerinin bir diğer değerli nedeni de eşlerde görülen ancak asemptomatik olmayan genetik anomalilerdir. İhtiyaç halinde embriyolardan biyopsi alınır. Tek tek dondurulan embriyolardan kromozomları sağlıklı olanlar belirlenerek rahim hazırlanır. Akabinde genetik olarak sağlıklı olan embriyo çözülerek transfer edilir.

 

iltihabı hafifletmek

Toplumda iltihap olarak bilinen vücutta oluşan iltihaplanma da tüp bebek tedavisinde başarı şansını azaltan bir diğer değerli faktördür. Enflamasyon, vücudun kendisini mikrobiyal veya mikrobiyal olmayan toksik faktörlere karşı korumak için verdiği savunma tepkisidir. Ancak enflamasyon sürekli devam ettiğinde doku ödemi ve inflamatuar yanıt nedeniyle vücuda zarar verir. Erkeklerde ve kadınlarda üreme hücreleri de önemli ölçüde etkilenir. Sonuç embriyo kalitesine yansır. Bu nedenle tüp bebek yolundan yüksek başarı elde etmek için iltihap mutlaka tedavi edilmelidir.

 

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmek

Obezite, sigara ve kalitesiz uyku gibi faktörler de tüp bebek tedavisinde başarıyı engelleyebilmektedir. Bu nedenle çiftlerin sigarayı bırakmaları, sağlıklı beslenerek fazla kilolarından kurtulmaları, düzenli spor yapmaları, uyku hijyenini sağlamaları ve antioksidan takviyeleri ile vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaları, sperm ve sperm kalitesini artırmaları mümkündür. yumurtalar. Bu sayede kaliteli embriyo gelişimi ve gebelik şansı önemli ölçüde artabilmektedir.

 

Spermde DNA hasarı varsa!

Erkeklerde sigara, yüksek ısıya maruz kalma, ortamdaki kimyasal koşullar, bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar, kemoterapi ve radyoterapi gibi etkenler spermde DNA hasarına neden olabiliyor. Tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmak için yüksek sperm DNA hasarı varlığında sigarayı bırakmak, vücut yağını azaltmak, varsa enfeksiyonu tedavi etmek, antioksidan kullanmak ve hormonal düzenlemeyi sağlamak embriyo kalitesini ve tedavi başarısını açıkça arttırmaktadır.

 

enfeksiyonları tedavi etmek

Trichomonas ve ureaplasma gibi bazı asemptomatik üreme enfeksiyonları da sperm kalitesini olumsuz etkiler.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Çağlar Yazıcıoğlu,  “Genital panel PCR testi ile bu faktörlerin saptanması ve tedavi öncesi ortadan kaldırılması, özellikle denemeleri başarısız olan çiftlerde kaliteli sperm ve kaliteli embriyo gelişimi açısından değerlidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu