Haber

Dünyada sadece Kuşadası’nda yetişen mantar türü keşfedildi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (İSUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, Kuşadası‘da ormanlık bir alanda yaptığı saha araştırması sırasında.

DAHA ÖNCE BİR MANTAR TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Mantarlardan örnek alan Prof. Dr. Ali Çelik ve Dr. Oğuzhan Kaygusuz, laboratuvarda bir süre inceleme yaptı. Çalışmanın ardından toplanan mantar örneklerinin dünyada ilk kez görülen bir çeşitle ilgili olduğu belirlendi. mantar sadece Kuşadası yılında yetiştirildiği için “Inocybe Kusadasiensis” olarak tescil edilmiştir. Daha önce sadece öğretim üyesi Oğuzhan Kaygusuz tarafından KuşadasıTürkiye’de yetişen “Volvariella Turcica” adlı beyaz mantar türüne rastlandı.

“SINIRLAR GENİŞLETİLMELİ”

KuşadasıTürkiye’deki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın bitki türü çeşitliliği açısından botanik turizmi için çok değerli olduğuna işaret eden Dr. Oğuzhan Kaygusuz, “Daha önce sadece Kuşadası Türkiye’de yetişen ve ‘Volvariella Turcica’ adını verdiğimiz beyaz bir mantar keşfettik. Kuşadası ve çevresinin ve özellikle Şimşon Dağları’nın batısında bir yarımada şeklinde uzanan Dilek Yarımadası, Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz bitki coğrafyasına bağlı bitki türlerinin görüldüğü ender doğal alanlardan biridir. çok kısa aralıklarla. 1966 yılında Milli Park kapsamına alınarak yarımadanın korunması büyük bir başarıdır. Milli Park uçlarının dışındaki ormanlık alan da aynı özelliklere sahiptir. Batı Anadolu’daki bitki ve yaban hayatının son sığınağı olan bu bölgenin bütüncül bir şekilde korunarak geleceğe taşınması için Milli Park sınırlarının Kurşunlu Manastırı ve Fındıklıkale’yi de içine alacak şekilde genişletilmesi büyük önem taşımaktadır.

“İLK DEFA BİR ÇEŞİTLERE ADINI VERMEDEN ÇOK GURUR DUYUYORUZ”

Kuşadası’ndaki bilimsel araştırmaları her zaman desteklediklerini belirten Belediye Başkanı Ömer Günel, “Bölgemizde yeni bir mantar türünün keşfedilerek bilim dünyasına kazandırılması bizleri çok mutlu etti. ilk kez bir türe isim verilmiştir.Biyoçeşitlilik açısından zengin olan bölgemizde, belirlenen bu yeni mantar türünün keşfi, Kuşadası turizmine değer katarak mantar severlerin bölgemize ilgisini çekmesi açısından da oldukça önemlidir. .”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu